Tuuli kääntyy tänä iltana, kattoa rämistelee uusi, temperamenttinen ja syksyinen puhuri, joka raivoaa läpi koko yön viskellen lehtiä ja kuivuneita oksantynkiä autiolle pihamaalle. Sisällä nautimme viinistä, lukuisista ruokalajeista, musiikista, naurusta ja viimeisenä, kaiken kruununa, kakusta, jonka maanläheiset värit ja viimeiset tuoreet vadelmat muistuttavat makeasta, suloisesta kesästä. Siskoni juhlii syntymäpäiviään, mutta vietämme samalla myös jäähyväisiä: laukut odottavat pakattuina eteisessä kolmea siskoani, jotka seuraavana päivänä, pitkän yhteisen kesän jälkeen, palaavat koteihinsa. Kesä on ohi, mutta toivotan syksyn tervetulleeksi avoimin mielin. Taivas on pimeä ja tähtien täplittämä, kuu heittää puutarhaan kalpeaa valoa ja piirtää kuunsillan sänkyni poikki. Haluan jo tietää minne tuuli johdattaa minut tällä kertaa.
PÄHKINÄINEN TÄYTEKAKKU
Kakkupohja
(käytin kakkuun kaksi satsia seuraavaa ohjetta, mutta tein kakut erikseen jottei rakenne kärsisi suuresta taikinamäärästä)
20g voita
2 rkl kiehuvaa vettä
4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltu
115g sokeria
60g jauhoja
75g mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Marengit
4 kananmunan valkuaista
sokeria yhtä paljon kuin valkuaisten yhteenlaskettu paino
1 tl maissitärkkelystä
1/2 tl omenaviinietikkaa
karkkivärejä (halutessasi)
Suklaaganache täyte
500g suklaata
250ml kermaa
Vadelmakastike
5 dl vadelmia
1 sitruunan raastettu kuori
2 dl vettä
3 dl hillosokeria
(3/4 dl sherrya)
Kakkupohja
Lämmitä uuni 180ºC. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla kaksi pyöreää kakkuvuokaa(halkaisija n.19 cm). Lisää voi kiehuvaan veteen, jätä sulamaan. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Jatka vatkaamista lisäten sokeria vähitellen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Siivilöi kuivat aineet joukkoon ja sekoita. Lisää vesi/voi-seos ja sekoita. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin keskitasossa n.20-23 min. Jäähdytä. Tee toinen samanlainen satsi, jos haluat korkeutta kakkuusi.
Marengit
Lämmitä uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Jatka vatkaamista lisäten sokeria vähitellen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Vatkaa tärkkelys ja etikka joukkoon. Pursota marenki pellille pieniksi keoiksi ja paista noin 30-35 minuuttia, kunnes marengit on helppo nostaa pelliltä niiden särkymättä. Jäähdytä. Pensseliä käyttäen voit ripsautella marengeille karkkiväri-pilkkuja koristeeksi.
Suklaaganachetäyte
Lämmitä kerma kuumaksi mikrossa. Lisää suklaa palasina, ja anna seistä pari minuuttia. Sekoita tasaiseksi. Jos suklaa ei sula täydellisesti, voit laittaa seoksen hetkeksi takaisin mikroon. Laita seos jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään. Vatkaa seosta noin 5 minuuttia, kunnes se on vaaleampaa ja ilmavaa.
Vadelmakastike
Laita vadelmat, sitruunan raastettu kuori ja vesi kattilaan ja keitä noin 20 min. Lisää hillosokeri ja kiehuta hiljalleen, noin 5-10 min. kunnes seos sakenee. Lisää sherry halutessasi.
Kokoaminen
Levitä kakkupohjille vadelmakastiketta ja suklaatäyte. Kokoa pohjat päällekäin(kakut ovat pieniä, joten niiden siirtely täyttämisenkin jälkeen on helppoa). Kokoa kaiken kruunuksi kakun päälle keko marenkeja.
Kaikki kuvat itse ottamiani.