Tämä pavlova muistuttaa runsaudellaan kesän marjaista pavlovaa, mutta raikkaan viattoman makumaailman sijaan kaipaan pavlovan marraskuiseen versioon syksyn tuntua – säilöttyjä hedelmiä, tujua kanelia, viettelevää hehkuviiniä ja syksyn rubiininpunaista kruunua, viikunaa. Myöhäisen syksyn pavlovasta on karsittu vaatimattomuus, se kohoaa korkealle hehkuvin värein ja räiskyvin mauin, jättäen varjoonsa kesäisen sisarensa.
GLÖGILLÄ MAUSTETTU VIIKUNA-LUUMU-PAVLOVA
Pavlova
4 kananmunanvalkuaista (mieluiten jääkaappikylmiä)
valkuaisten painon verran sokeria (n.1 50 g)
2/3 rkl maissitärkkelystä
2/3 tl omenaviinietikka
Glögikastike
200g viikunoita (neljään osaan pilkottuna)
5 dl glögiä tai hehkuviiniä
1 dl fariinisokeria
Luumutäyte
3 dl kermaa
250 g mascarponea
290 g luumuhilloa
1 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta
Marenki
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Jatka vatkaamista lisäten sokeria vähitellen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Vatkaa tärkkelys ja etikka joukkoon. Lusikoi marenki pellille kahdeksi yhtä suureksi keoksi (voit piirtää leivinpaperin toiselle puolelle ohjaavat ympyrät). Laita marengit uuniin, laske lämpö 125ºC:een ja paista noin 60 minuuttia, kunnes marengit ovat rapeita päältä ja pohjasta. Anna seistä uunissa jälkilämmössä, uuninluukku hiukan auki, kunnes uuni on kylmä.
Glögi-viikunakastike
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes viikunat pehmenevät ja seos muuttuu hiukan siirappimaisemmaksi. Anna jäähtyä. (Siirappi paksuuntuu enemmän jäähtyessään)
Luumutäyte
Vatkaa kerma, mascarpone, sokeri ja vanilja kunnes seos on vaahtoa, muttei kuitenkaan liian kovaa. Lisää joukkoon luumuhillo ja sekoita tasaiseksi.
Laita ensimmäinen marenkikerros tarjoiluvadille ja kokoa päälle kerros luumutäytettä niin, että reunat nousevat hiukan keskikohtaa korkeammalle. Lusikoi siirappia ja viikunoita keskelle. Voit halutessasi valuttaa hiukan siirappia reunojen yli esteettisistä syistä. Toista sama toisen kerroksen kanssa. Viimeistele halutessasi asettelemalla viikunoita pavlovan päälle.
Kaikki kuvat itse ottamiani.
Tämä on varmasti herkullista! Juuri glögin, viikunan ja luumun makuja alkaa marraskuussa kaivata 🙂 Etenkin, kun ulkona pyryttää lunta….
TykkääLiked by 1 henkilö