Minulle kevät merkitsee leipomista luonnon antimilla – hedelmillä ja vihanneksilla, hunajalla, yrteillä ja versoilla. Haluan juhlia kevään suurinta tarkoitusta, uuden syntymistä, vihreiden versojen nousemista likaisen mustasta mullasta ja värien palautumista lehtiin. Haluan juhlia kasvien kykyä imeä itseensä kaikki tarpeellinen valo, ravinto ja neste noustakseen lopulta maan pinnalle tai kasvattaakseen hedelmää. Vaikka onkin liian aikaista toivoa näkevänsä vihreää luonnossa vielä vähään aikaan, on onni että kaupat tarjoavat sesongin tuotteita laidasta laitaan, joko tuoreena, säilöttynä tai mehuksi puristettuna, kasvukaudesta riippumatta.
Tämä kuppikakkuresepti on oodi omenalle. Sen kirpeälle makeudelle, joka toimii yhtä hyvin suoraan puusta poimittuna ja nautittuna kuumana kesäpäivänä, lettupinon päälle lusikoituna keskitalvella, tai kuplivan toiveikkaana, nautittuna kevään luodessa ensimmäisiä valopilkkuja seinille.
HUMALTUNEET OMENASIIDERI-KUPPIKAKUT ESPRESSOKUORRUTTEELLA
12 kuppikakkua
Omenasiiderikuppikakut
110 g voita (huoneenlämmössä)
130 g fariinisokeria
2 pientä kananmunaa (huoneenlämmössä)
185 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
30 ml maitoa
1 tl vaniljauutetta
140 g omenaraastetta (n.2 omenaa, purista mahdollisimman paljon nestettä pois)
120 ml kuivaa omenasiideriä (tai mehua)
Kostutus
1/2 dl kondensoitua maitoa
2 rkl vahvaa kahvia
Kahvikuorrute
200 g tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
3 rkl hyvin vahvaa kahvia
1 tl vaniljatahnaa
200 ml kermaa
Omenasiiderikuppikakut
Lämmitä uuni 175. Vuoraa muffinssivuoka paperisilla vuoilla.
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, n.5 min. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten hyvin välissä. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää voi-sokeri-seokseen kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten kulhoon maito ja vaniljauute sekä omenaraaste, ja vatkaten seosta hitaasti, lisää omenasiideri varovasti, koko ajan sekoittaen. Älä sekoita liikaa! Jaa taikina vuokiin ja paista n.15-20 min., kunnes paistotikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä hetki.
Kostutus
Sekoita kondensoitu maito ja omenasiideri. Töki kuppikakkujen keskelle pari pientä reikää (älä tee liian syviä reikiä, jotta kostutus ei mene läpi) Lusikoi kostutus varovasti kuppikakkujen keskelle. Anna kuppikakkujen jäähtyä kokonaan.
Kahvikuorrute
Sekoita keskenään tuorejuusto, tomusokeri, kahvi ja vanilja. Vatkaa kerma melko jähmeäksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto-seos. Pursota tai levitä kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle, ja nauti!
Kaikki kuvat itse ottamiani.